با پیچیدهتر شدن روزافزون اوضاع در منطقه خاورمیانه و توالی و تسری بحرانها در این منطقه، سیاستگذاران و تحلیلگران آمریکایی، بیش از گذشته به جستوجوی راههایی برای حل و فصل مسائل جاری منطقه برخاستهاند. در این میان، یکی از دیپلماتهای برجسته آمریکایی، از لزوم گفتوگو با ایران برای حل این مسائل سخن گفته است.
به گزارش «تابناک»، «رایان کروکر»، از برجستهترین دیپلماتهای کهنهکار آمریکایی در مصاحبهای با سایت تحلیلی «المانیتور» درباره تحولات جاری در عراق و سوریه سخن گفته و افزوده، هماکنون زمان مناسبی برای گفتوگو میان ایران و آمریکا بر سر سوریه است.
بنا بر این گزارش، رایان کروکر که در دستگاه سیاست خارجی آمریکا به عنوان یک دیپلمات حرفهای شناخته میشود، خود به عنوان سفیر آمریکا در کشورهای عراق و سوریه خدمت کرده است.
وی که موفق به دریافت «مدال ریاست جمهوری آزادی» شده، افزون بر این دو کشور، سفیر آمریکا در کویت، لبنان، پاکستان و افغانستان نیز بوده است.
کروکر که گفته میشود، در زمان سفارتش در عراق در فاصله سالهای 2007 تا 2009، گفتوگوهایی را با مقامات ایرانی انجام داده، درباره مذاکره با ایران گفته: «من مایلم شاهد این باشم که ما یا دیگران اکنون در موضوع سوریه با ایران وارد تعامل شویم، زیرا سوریه متحد ایران است».
وی که بین سالهای 1998 تا 2001 نیز در سوریه سفیر بوده، نسبت به برقراری ارتباط بیش از اندازه نزدیک با گروههای مخالف سوری هشدار داده و گفته در این صورت، آمریکا خود را به طور جدی به نتیجه و پیامدی متعهد میسازد که برای منافع این کشور، بیشترین خطر را به همراه دارد.
به گفته وی، اکنون آمریکا به اندازه کافی نسبت به آنچه در سوریه رخ خواهد داد، آگاهی ندارد.
وی در این باره به مواردی از تحولات جهانی اشاره میکند که نتیجه آنها از پیش قابل برآورد و پیشبینی نبود.
او انقلاب اسلامی ایران را برای نمونه میآورد و میگوید، آمریکا میتوانست در سال 1979، روابط خود با ایران پس از انقلاب را مدیریت کند؛ اما دلیل اشتباهش این بود که نتوانست جریانات و سیر رخدادها را به درستی بشناسد. وی بر این باور است، آمریکا نباید در قبال سوریه این اشتباه را تکرار کند.
کروکر در این باره به نقش ابتکارات منطقهای شکل گرفته برای حل بحران سوریه اشاره کرده و ضرورت حضور آمریکا در این ابتکارات و نشستها را مطرح مینماید. وی در ادامه با اشاره به پیشینه روابط ایران و سوریه و اتحاد این دو کشور با یکدیگر، بر ضرورت گفتوگو با ایران برای یافتن راهکاری در بحران سوریه تأکید میکند.
وی بر این باور است، شاید همان گونه که در سال 2001، وجود زمینههای مشترک، ایران و آمریکا را به گفتوگو با یکدیگر میکشاند، میتوان چنین زمینههای مشترکی را در سوریه نیز شناسایی کرد و از آنها بهره برد.
در پایان، کروکر در مصاحبه خود درباره نقش و نفوذ ایران در عراق نیز سخن گفته و با اشاره به تجربه شخصی خود از مذاکره با مقامات ایرانی در بغداد، آن گفتوگوها را تجربهای سودمند دانسته که میتوان از آن بهره گرفت.
وی همچنین بر این باور است، با توجه به شناخت بیشتر عراقیها از ایران، ارتباط آمریکا با عراق میتواند متقابلاً در شناخت بهتر نحوه درست تعامل با ایران یاریرسان باشد.