دومین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو که با خوشبینی دو طرف آغاز شده بود، با مثبت توصیف شدن از سوی دو طرف به پایان رسید.
به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به ژنو، دور دوم مذاکرات تیم جدید هستهای ایران و گروه 1+5 که حجم ترافیک خبری آن بسیار بالا بود، بالاخره به پایان رسید. در حالی که بنای دور تازه گفتوگوهای تیم جدید هسته ای ایران با 1+5 در نیویورک گذاشته شده بود، آنهم در سطح وزرا، این بار ژنوِ سرد و بارانی، میزبان مذاکرات دو طرفِ درگیر در برنامه هستهای ایران شد.
به این ترتیب بود که یک روز قبل از شروع مذاکرات، هیئتهای هر دو طرف وارد این شهر سوئیسی شدند تا خود را برای دور تازه ای از گفت وگوها آماده کنند. هر چند قرار بود گفت وگوهای رسمی ایران و 1+5 طی دو روز 15 و 16 اکتبر (برابر با 23 و 24 مهر) انجام شود، اما محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان شب قبل از آن، در اقامتگاه سفیرو نماینده دائم ایران در مقر اروپایی سازمان ملل میزبان کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شد و در ضیافت شامی که در این مکان بر پا شد، این دو به گفت وگو و رایزنی با یکدیگر پرداختند.
برخلاف نشست قبلی (آلماتی 2)، این بار روز نخست گفت وگوها از همان اول صبح با ترافیک سنگین خبری آغاز شد و تا پاسی از شب نیز ادامه داشت. در این دور از گفت وگوها نیز همچون قبل، دقایقی پس از شروع دور نخست مذاکرات، مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون با برگزاری کنفرانس خبری کوشید در قالب پاسخ به پرسش های خبرنگاران مواضع همیشگی غرب در قبال ایران را مورد تاکید دوباره قرار دهد؛ از این رو بود که او بارها طی این کنفرانس خبری با بیان اینکه ایران باید شفاف سازی و اعتمادسازی کند، کوشید توپ را در زمین ایران بیاندازد.
نکته اینجاست که غیر از این، توجیه دیگری نمی توان برای کار او بیان کرد چراکه مایکل مان همواره در بدو مذاکرات و در حالی که هنوز هیچ نکته و موضوعی روشن نشده، اصرار دارد کنفرانس خبری برگزار کند و به همین دلیل، مجبور است اغلب در پاسخ به سئوالات از واژه «نمی دانم» استفاده کند.
به هر حال، بعد از اتمام دور نخست گفت وگوها، سید عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت خارجه کشورمان در جمع خبرنگاران داخلی حاضر شد و به تشریح رویدادهای دور اول مذاکرات پرداخت. او در این کنفرانس خبری با اشاره به اینکه قرار است تا زمان حاصل شدن توافق، طرح پیشنهادی ایران محرمانه باقی بماند، از اراده طرفین برای تعیین اهداف مشترک سخن گفت و اظهار داشت: هدف طرف ایرانی، تضمین حقوق ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای است و هدف طرف غربی، اطمینان از صلح آمیز بودن فعالیت هسته ای ایران است.
وی با اشاره به اینکه مذاکرات باید محدوده زمانی داشته باشد، گفت: گام های طراحی شده باید همزمان باشد و همزمان اجرا شود. توافق مقدماتی باید در کوتاه ترین زمان ممکن بر اساس اهداف مشترک، نقشه راه و جدول زمانی انجام شود.
عراقچی با بیان اینکه ایران مشخصه های گام اول و آخر را معلوم کرده است، گفت: در گام اول، باید بازسازی اعتماد دوجانبه و متقابل صورت بگیرد، باید از تشدید اوضاع و اقداماتی که می تواند فضا را تخریب کند، جلوگیری شود، به نگرانی فوری دو طرف رسیدگی شود، اختلافات از طریق گفتوگو حل و فصل شود و توافقات به اجرا در آید. البته اجرای گام اول برای برنامه 6 ماهه برنامه ریزی شده است.
وی مشخصه های گام آخر را این گونه توصیف کرد: استفاده از فتوای مقام معظم رهبری، ادامه غنی سازی در ایران، برخورداری ایران از تاسیسات هسته ای شامل راکتور تحقیقاتی، همکاری صلح آمیز هسته ای بین طرفین، شفافیت و نظارت آژانس، لغو همه تحریم های شورای امنیت یکجانبه و چند جانبه و برخورداری از جدول زمانی در خصوص اقداماتی که باید انجام شود.
بعد از ظهر سه شنبه نیز دور دوم مذاکرات ایران و 1+5 برگزار شد البته با این تفاوت که ظریف و اشتون در آن حضور نداشتند و در آن به جزئیات طرح پیشنهادی ایران پرداخته شده بود. البته ظریف و اشتون بعد از پایان نشست در دیدار دوجانبهای به جمع بندی دور دوم پرداختند.
دیدارهای دوجانبهای نیز میان عراقچی و وندی شرمن، نماینده آمریکا به درخواست طرف آمریکایی برگزار شد. عراقچی همچنین دو بار با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه دیدار و گفت وگو کرد. البته فعالیت های عراقچی در روز دوم به همین محدود نبود و در ساعت های پایانی شب سه شنبه در جمع خبرنگاران داخلی حاضر شد و از برخی اخبار مهم نظیر دیدار دوجانبه با هیئت انگلیسی درباره روابط دوجانبه در کنار مباحث هسته ای و نیز دیدار با هیئت آلمانی و فرانسوی خبر داد.
روز دوم نشست هم البته با دیدار دو جانبه ظریف با همتای سوئیسی وی آغاز شد. از سویی، مذاکرات ایران با گروه 1+5 که قرار بود ساعت 11 به وقت ژنو برگزار شود، به خاطر شور و مشورت نمایندگان 6 کشور به ریاست کاترین اشتون با یکدیگر با دو ساعت تاخیر در ساعت 13 به وقت ژنو برگزار شد. بعد از اتمام رایزنی های این هفت تن، دور سوم مذاکرات ایران با 1+5 در سطح کارشناسی برگزار شد و بعد از آن با حدود یک ساعت وقفه، دور چهارم مذاکرات شروع شد که این بار ظریف و اشتون هر دو در آن حضور داشتند.
در پایان این نشست نیز، خبر غیررسمی انتشار بیانیه مشترک از سوی دو طرف، رسمیت یافت؛ بیانیه ای که در آن از برگزاری نشستی دیگر در 7 و 8 نوامبر در ژنو خبر داده شد. همچنین در این بیانیه آمده، اعضا توافق کرده اند که کارشناسان هستهای، علمی و امور تحریم کشورهای EU3+3 و جمهوری اسلامی ایران قبل از نشست آینده و برای بررسی اختلاف نظرات تهیه و تدوین قدم های عملی تشکیل جلسه دهند.
بعد از انتشار بیانیه نیز ابتدا کاترین اشتون و سپس ظریف در کنفرانس خبری حاضر شدند و به تشریح فضای مذاکرات پرداختند. البته دیدارهایی نیز میان هیئت ایرانی و هیئت های فرانسوی، آلمانی و انگلیسی نیز برگزار شد.
انتهای پیام/ص
مشخصات مدیر وبلاگ
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی
دسته بندی موضوعی
دوستان