با گذشت تنها یک سال پس از حاکمیت اخوان المسلمین در مصر، هفته گذشته این کشور شاهد ناآرامی هایی بود که مورد حمایت ارتش قرار گرفت و در نهایت به سقوط محمد مرسی رئیس جمهور و بازداشت وی و عده ای از سران جنبش اخوان منجر شد.
به منظور اطلاع از دلایل سقوط اخوان المسلمین در مصر و تاثیر آن بر جامعه این کشور و منطقه، خبرنگار سیرنیوز با چند تن از نمایندگان مجلس به گفت و گو نشسته است.
احمد بخشایش عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتقد است که مرسی در سیاست داخلی و خارجی مصر نا موفق بود و به همین دلیل نتوانست اعتماد مردم را جلب کند.
وی با اشاره به آمار منتشر شده مبنی بر اینکه 43 درصد مصری ها زیر خط فقر زندگی می کنند، گفت: مرسی ظرف مدت حاکمیتش نتوانست نیاز این قشر از جامعه را برآورده کند.
بخشایش تاکید کرد که مرسی به جای اتخاذ سیاستی مستقل در روابط خارجی، به قطر و عربستان سعودی وابسته شد و در نتیجه به سلفی های تندرو مجال فعالیت داد که بروز مشکلات داخلی (درگیری های مذهبی و فرقه ای) به همراه داشت.
این نماینده مجلس با اشاره به برقراری روابط بسیار خوب با امریکا و به تبع آن روابط غیر مستقیم با رژیم صهیونیستی (تاکید مرسی بر اجرای مفاد توافقنامه کمپ دیوید و ارسال پیام محبت آمیز به شیمون پرز رئیس این رژیم) تاکید کرد که اینگونه روابط چهره او را در جامعه خدشه دار کرد.
بخشایش اظهار داشت که عملکرد ضعیف دستگاه های اجرایی در مصر موجب شد تا سطح مشارکت مردمی در همه پرسی قانون اساسی به 30 درصد برسد و این نشان می دهد که مردم از شرایط حاکم بر مصر چندان خشنود نبودند و در نهایت به تظاهرات خیابانی کشیده شد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی جناح گرایی شدید مرسی به ویژه در چند ماه اخیر را از رویدادهایی دانست که سقوط وی را سرعت بخشید.
وی با وجود این، کودتای ارتش علیه مرسی را محکوم کرد و گفت: مرسی با توجه به آرای ریخته شده در صندوق های رای و از طریق مردم سالاری به ریاست جمهوری رسید و می بایست به رای ملت احترام گذاشته شود و به او فرصت داده شود تا اوضاع را اصلاح کند.
محمد رضا محسنی ثانی عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز به خبرنگار سیر نیوز گفت: با توجه به سابقه اخوانی ها و سخنان شخصیت های این گروه انتظار داشتیم آرمانهایشان را تحقق بخشند وعملکرد بهتری از خود نشان دهند ولی متاسفانه اینگونه نشد.
وی در ادامه افزود: آنها (اخوان المسلمین) متاسفانه در مقام صحبت موفق بودند اما همینکه به قدرت رسیدند، در مسیری قرار گرفتند که خود از آن انتقاد می کردند.
محسنی ثانی گفت: مرسی وقتی به قدرت رسید در دام مسایلی افتاد که اخوان المسلمین به آن انتقاد داشت و نتوانست بر اساس ارزش های اصولی جریان فکری خود کار کند.
این نماینده مردم سبزوار در خصوص حمایت مصر از مساله فلسطین در دوره مرسی اظهار داشت: مرسی و جریان وابسته به آن (اخوان المسلمین) همیشه به سیاست های اسرائیل و رویدادهایی که در نوار غزه اتفاق می افتاد معترض بودند، اما زمانی که به قدرت رسیدند نتوانستند برای احقاق حقوق فلسطینی ها گام بردارند و بلکه گام های بیشتری به سمت تمایلات غرب (در فلسطین) برداشتند.
محسنی ثانی در ادامه گفت: از طرف دیگر سلفی های افراطی مرتکب اقدامات ضد بشری و غیر اسلامی زیادی شده و چهره مرسی را مخدوش کرده اند. اخوانی ها نشان دادند به رغم شعارهایی که سر می دادند، در اداره جامعه موفق نبودند و نتوانستند همگرایی لازم را بین مردم ایجاد کنند.
به عقیده محسنی ثانی از دیگر دلایل سقوط حاکمیت اخوان المسلمین در مصر این است که آنها فاقد شخصیتی قوی و کاریزماتیک بودند که این امر یکی از مشکلات عمده انقلاب های مردمی است.
وی تاکید کرد که اگر مردم مصر از نعمت ولی فقیه برخوردار بودند، بسیاری از اختلافات و تشنج ها را پشت سر می گذاشتند.
محسنی ثانی با اشاره به تحولات صحنه مصر و درگیری های روزمره در شهرها، پیش بینی کرد که آرامش به زودی به این کشور باز نخواهد گشت.
حسین گروسی یکی دیگر از نمایندگان مجلس نیز معتقد است که دلیل عمده سقوط مرسی کاهش ارتباط میان او و مردم است.
گروسی با اشاره به این نکته که انقلاب اسلامی ایران عملکرد موفقی را در برقراری ارتباط با مردم و اقشار مختلف جامعه در کارنامه خود دارد، افزود: مردم هستند که استحکام حکومت را حفظ می کنند، این مساله ای اصولی بود که مرسی آن را نادیده گرفت.
این نماینده مجلس در ادامه با اشاره به این نکته که مردم مصر باید هوشیاری خود را حفظ کنند، خاطرنشان کرد: نخبگان مصری باید بکوشند تا اصل انقلاب را حفظ و با مردم ارتباط خوبی برقرار کنند تا این کشور بتواند سربلند باشد.
مشخصات مدیر وبلاگ
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی
دسته بندی موضوعی
دوستان