شبکه ایران / وزیر بهداشت با اعلام اختصاص یک میلیارد دلار برای کمک به شرکتهای دارویی درباره موضوع جمعیت گفت: سازمان جهانی بهداشت در ظاهر به دلیل خیرخواهی کشورها را به کاهش باروری توصیه کرد اما ما در مقطعی گول خوردیم.
به گزارش فارس، حسن طریقت منفرد پیش از ظهر امروز در حاشیه همایش روز جهانی جمعیت به سؤالات مختلف خبرنگاران در مورد سیاستهای جمعیتی، وضعیت دارو و برنامه پزشک خانواده پاسخ داد.
وی گفت: فکر میکنم در کاهش نرخ جمعیت در یک مقطعی اشتباه کردیم و از این رو باید به همان سرعت سیاستهای خود را تغییر دهیم. اقوام مختلف و سنتهای مختلف هر یک برای فرزندآوری فرهنگ متفاوت خود را دارند و نمیتوان این کارها را نظامی کنیم و به صورتی مردم را وادار کنیم تا از آنچه که به نفعشان است خودداری کنند.
طریقت منفرد در پاسخ به اینکه سیاستهای تشویقی چقدر کارایی لازم برای فرزندآوری داشته گفت: بسترسازی فرهنگی مسیر خود را دارد و بسترسازی اجتماعی و اقتصادی تأثیر خاص خود را. ما هم همان طور که در دنیا تجربه شده اکنون سیاستهای تشویقی مانند افزایش زمان مرخصی زایمان به 9 ماه، امتیازات زمان شیردهی مادر و حتی تا حدی برای پدران که صاحب فرزند میشوند را در نظر گرفتهایم. تسهیلات فرهنگی هم در درازمدت آثار خود را نشان میدهد.
وزیر بهداشت در مورد آخرین آمارهای وزارت بهداشت از وضعیت سقط جنین در کشور گفت: چون این امر در کشور قدغن است و فقط در موارد قانونی قابل انجام است یقیناً آمار قابل اتکایی در دست نیست اگر چه وزارت بهداشت تلاشها و پیگیریهای خود را در این زمینه دارد.
وی در مورد اینکه چرا نخبگان علاقه چندانی به داشتن فرزند نشان نمیدهند و وزارت بهداشت در این راستا چه توصیهای دارد گفت: بسیاری از نخبگان امروز ما از خانوادههای متوسط و حتی پایین جامعه بودهاند و نمیتوان برای زندگی افراد برنامهریزی کرد و باید با تقویت بستر فرهنگی آنها را راهنمایی کرد.
وزیر بهداشت به این نکته هم اشاره کرد: کشورهای غربی و استعمارگر در طول زمان بنا به مصلحت خود تمایل چندانی به افزایش جمعیت در بعضی کشورها مانند چین، هند و آفریقا نداشتهاند.
* در سیاستهای جمعیتی در مقطعی گول خوردیم
طریقت منفرد گفت: سازمان جهانی بهداشت هم در ظاهر به دلیل خیرخواهی و در عمل به دلیل سیاستهای خود کشورها را به کاهش باروری توصیه کردهاند اما ما در مقطعی گول خوردیم و اگر اعتدال را حفظ میکردیم امروز نیازی برای جبران تندرویهای گذشته نبود.
درباره رشد جمعیت فقط تابع خط مشی مقام ولایت و قانون هستیم
وزیر بهداشت با هشدار نسبت به ورود فرهنگ غربی در سبک زندگی برخی جوانان گفت: در مسئله کنترل جمعیت فقط تابع قانون و خط مشی مقام ولایت هستیم و به هیچ وجه به چیزهایی که برایمان دیکته میشود، قائل نیستیم.
طریقت منفرد به وضعیت رشد جمعیت در کشور اشاره کرد و گفت: ایران در زمینه کنترل جمعیت سریعتر از برنامه پیشبینی شده حرکت کرده به طوری که طی سالهای اخیر میانگین نرخ رشد جمعیت از بالای عدد 6 به 1.8 رسیده است.این در حالی است که قرار بود در سال مورد نظر میانگین نرخ رشد جمعیت به 2.1 برسد.
وی ادامه داد: تمام آمارها نشان میدهد که زمینه اجرای هر سیاست کارشناسی شدهای در کشور وجود دارد اما نباید فراموش کرد که به موازات کاهش جمعیت تغییر سیاستگذاریها و تصمیمگیریهای جدیدی در این راستا باید به سرعت اتفاق بیفتد.
طریقت منفرد با بیان اینکه سیاستهای جمعیتی هم تکلیف قانونی و هم اعتقادی ماست افزود: به هیچ وجه قائل به چیزهایی که برایمان دیکته میشود نیستیم و تابع قوانین خود به ویژه خط مشی مقام ولایت هستیم.
وزیر بهداشت افزود: همان طور که آمارها نشان میدهد باید مسیری که در زمینه سیاستهای جمعیتی برایمان ترسیم شده رعایت کرده و حداکثر سعیمان را در حفظ و صیانت از سلامت مادر و کودک داشته باشیم ضمن اینکه مقوله پیشگیری نیز باید مدنظر قرار گیرد و تحت هیچ شرایطی ضرورتی ندارد که از روشهای سالم و بهداشتی در کنترل بارداری جلوگیری کنیم.
رعایت حفظ سلامت افراد نکته دیگری بود که وزیر بهداشت بر آن تأکید کرد و گفت: باید در تمام برنامهریزیها این نکته در دستور کار قرار گیرد و مهمترین آن تعریف نهاد خانواده از طریق سبک زندگی است. نباید اجازه داد کرکسهای اجتماعی غرب که البته برخی از آنها به ویژه روابط جنسی از نظر ما غیر معقول است و نهاد خانواده را به انحطاط میکشاند ما را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی با اظهار تأسف از مسائلی از جمله همجنس گرایی در کشورهای غربی خاطرنشان کرد: در چنین مواردی نه تنها نباید از آنها تبعیت کنیم بلکه باید مراقب بود تا گرفتار الگوهای نامطلوب آنها نشویم و با فراهم آوردن زمینههای لازم برای نسل جوان و آموزشهای اعتقادی و اجتماعی به ویژه برای سنین ازدواج مراقب نهاد خانواده باشیم.
تقویت ازدواج به موقع، جلوگیری از جداییها و ایجاد اشتغال معقول برای قشر جوان سه نکته کلیدی بود که طریقت منفرد اظهار کرد در این زمینه مقداری نابسامانی وجود دارد.
وی گفت: آن قدر که کشور به نیروی ماهر نیاز دارد به نیروی دانشگاهی نیاز ندارد. این در حالی است که فقط به فکر تقویت مراکز آموزش عالی هستیم و از مراکز آموزش مهارت دور شدهایم و به تازگی متوجه این پدیده غیر معقول شدهایم اما سرعت حرکت ما در این زمینه بسیار کند است.
وزیر بهداشت گفت: متاسفانه در کشورهای همسایه هیچ اقدام جدی برای جلوگیری و محدودیت تولید مواد مخدر انجام نمیشود و ورود مواد مخدر صنعتی جدید از قبیل روانگردانها قشر جوان را تحریک میکند و باید تمهیدات جدی در این زمینه قائل شویم.
در پایان اظهار امیدواری کرد تا وزارت بهداشت در آینده یکی از اولویتهای کاری خود را ورود غذای سالم بر سر سفره مردم قرار دهد چرا که کشور ما نیز مانند نقاط مختلف دنیا و حتی بیشتر از آنها گرفتار تغذیه غیر سالم است و در زمینه تولید، نگهداری و فرآوری مواد غذایی مشکلات فراوان داریم.
موضوع انتزاع دانشگاه علوم پزشکی ایران از علوم پزشکی تهران و اینکه گفته میشود دانشجویان در سال تحصیلی جدید با نام این دانشگاه امکان انتخاب رشته در دفترچه کنکور را ندارند موضوع دیگری بود که وزیر بهداشت آن را رد کرد و گفت: از دید وزارت بهداشت این دانشگاه به طور قانونی انتزاع شده و مسیرش را هم به صورت قانونی پیگیری میکند.
طریقت منفرد در مورد کمبود برخی داروها از جمله انسولین و مسیر توزیع دارو نیز گفت: از ابتدای سال جدید مسیر تأمین داروها اصلاح شده و تقریباً تأمین داروهایی که قبلاً کمیاب بوده بهبود یافته ولی نباید فراموش کرد که کمبود دارو به معنی وجود نداشتن آن نیست.
وی در مورد گران شدن نامتعارف قیمت دارو هم تصریح کرد: داروهایی که در لیست دارویی (فارماکوپه) کشور بوده چه داخلی و چه وارداتی در قیمتگذاری کنترل میشوند و بخشی از افزایش قیمت دارو هم به دلیل تغییر در نرخ ارز بوده که این موضوع هم جبران خواهد شد.
* معوقات بیمهای دلیل اصلی ارجاع بیماران به خارج بیمارستانها
وزیر بهداشت در پاسخ به اینکه چرا برخی بیمارستانها در برخی موارد بیمار را برای تهیه دارو به خارج از بیمارستان میفرستند اذعان داشت: بیمارستانها مطالبات زیادی از بیمهها دارند و با کمبود نقدینگی مواجهند و در این مسیر داروخانههای بیمارستانها نیز امکان تهیه دارو را ندارند که موضوع با حمایت بیمهها برطرف خواهد شد ولی اکنون بیمهها حدود 1500 میلیارد تومان به مراکز بهداشتی و درمانی بدهکارند.
* اختصاص یک میلیارد دلار اعتبار برای شرکتهای دارویی
وزیر بهداشت در مورد وضعیت شرکتهای دارویی برای واردات دارو گفت: شرکتهای دارویی هم از داروخانهها و هم از بیمارستانها طلبکارند و از طرفی باید نقدینگی بیشتری را برای واردات دارو و مواد اولیه داشته باشند که در این زمینه بانک مرکزی خط اعتباری را معادل یک میلیارد دلار در نظر گرفته تا کمبود نقدینگی جبران شود و سه بانک عامل هم از سوی بانک مرکزی برای این موضوع در نظر گرفته شده است.
طریقت منفرد در ادامه در مورد افزایش قیمت دارو با تغییر نرخ ارز خاطرنشان کرد: از 25 اردیبهشت قیمت دارو رسماً تغییر کرد و ما یارانه دارو را به بیمهها میدهیم و بیمهها بر اساس عملکرد، این افزایش قیمت را جبران میکنند چرا که اگر یارانه نقداً پرداخت میشد ممکن بود مستقیم به مصرف دارویی بیمار نرسد و بیمهها تقبل کردند خودشان این امر را انجام دهند البته قرار نیست یارانه دارو به دلیل کمبود نقدینگی بیمهها دچار اشکال شود.
وی در مورد اعطای مجوز واردات به داروهای خاص مانند «بتافرون» که مشابه داخلی هم دارند گفت: نباید اجازه ورود داروهای خارجی که مشابه داخلی با کیفیت دارند داده شود.
وزیر بهداشت به اما و اگرهای در اجرای برنامه پزشک خانواده و تعیین تکلیف نهایی این برنامه در مدت اندک باقیمانده از دولت دهم هم گفت: یکی از اقدامات اصلی این برنامه تأمین منابع بود که در لایحه دولت هم وجود داشت و هفته گذشته این بودجه ابلاغ و تخصیص یافت و اکنون بهانهای برای اجرای برنامه وجود ندارد.
وی ادامه داد: اصلاح ساختار قدیمی برنامه پزشک خانواده زمان طولانی را میطلبید و سبب میشد که سررسیدهایی از روستاها به شهرها داشته باشیم اما اکنون به سامانهای دست یافتیم که اقدامات ما را به صورت الکترونیکی فراهم میکند و امروز نگرانی از اجرای این طرح نداریم و اگر دو روز هم به پایان فعالیتمان در دولت مانده باشد این برنامه را اجرا میکنیم چرا که هدف ما احیای طب عمومی در برنامه پزشک خانواده بوده است.